Nieuwsarchief 2016

Ab Flipse: “Belangenbehartiging enige kans op compensatie”
Voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, Ab Flipse, roept intermediairs op hun klanten te adviseren zich gratis aan te sluiten bij de collectieve procedures van de vereniging. Volgens Flipse weten velen niet eens dat er nog kans is op compensatie. Lees meer

AMweb, gepubliceerd op 15 december 2016

Ook Dijsselbloem gedupeerd door woekerpolis
Als voorbeeld noemde Dijsselbloem zijn eigen situatie om aan te tonen hoe bankiers en andere financiële specialisten soms misbruik maken van hun kennisvoorsprong tegenover hun klanten.

Telegraaf, gepubliceerd op 1 september 2016

Reaal haalt doel voor actief benaderen van woekerpolisklanten niet
Reaal hield zich niet aan de afspraak om eind 2014 minstens vier op de vijf klanten met een woekerpolis actief benaderd te hebben met een oplossing. De Autoriteit Financiële Markten heeft hierover een klacht ingediend, welke gegrond is verklaard.

Telegraaf, gepubliceerd op 31 augustus 2016

Nieuw adviesloket woekerpolissen
Het digitale “Loket Hersteladvies Beleggingsverzekeringen” adviseert bezitters van een woekerpolis kosteloos over mogelijkheden en alternatieven.

Telegraaf, gepubliceerd op 4 juli 2016

Woekermaffia
Boodschappentassen vol met papieren bij de Woekertoer; hoe zijn we aan die woekerpolissen gekomen, waarom wordt er niet ingegrepen en waarom is er nog steeds geen bevredigende oplossing? Het wordt allemaal weergegeven in het artikel van de Groene Amsterdammer: Verzekeringsmaffia.

De Groene Amsterdammer, gepubliceerd op 30 juni 2016

Druk op verzekeraars rondom hersteladvies
Verzekeraars moeten nog veel klanten voorzien van het verplichte hersteladvies rondom hun woekerpolis. Vooral omtrent de pensioengebonden polissen lopen de grote verzekeraars achter. Verzekeraars moeten uiterlijk 31 december 2016 alle klanten benaderd hebben. Zo niet, dan kan de AFM boetes uitdelen.

FD, gepubliceerd op 13 juni 2016

Stormloop op onafhankelijk woekerpolisadvies
Op zaterdag 11 juni 2016 organiseert de Vereniging Woekerpolis.nl voor gedupeerden met een woekerpolis een adviesmarathon. Meer dan 30 adviseurs zitten in Utrecht de hele dag klaar. Aanwezigen krijgen gratis onafhankelijk advies over wat ze met hun woekerpolis moeten doen en hoe ze hun schade vergoed kunnen krijgen. Daarvoor zijn er zowel financiële als juridische adviseurs aanwezig. Binnen een paar dagen meldden zich al 400 belangstellenden aan uit alle hoeken van het land, waarmee al meer dan de helft van de beschikbare plaatsen vergeven is. De adviesmarathon is een vervolg op de Woekertoer die de vereniging in 2014 en 2015 organiseerde en waarbij al enkele duizenden consumenten gratis onafhankelijk advies kregen. Lees meer

Vereniging Woekerpolis.nl, gepubliceerd op 7 juni 2016

Rapportage AFM nazorg woekerpolissen
Op 9 maart 2015 publiceerde de AFM haar rapportage over de nazorg inzake woekerpolissen. De AFM ziet vooruitgang vergeleken met de situatie van juni 2014. Alleen Reaal blijft achter. De AFM begint nu een procedure tegen Reaal bij de Tuchtraad Financiële Dienstverlening. Ook maakte de minister van Financiën bekend dat vanaf 1 juli verzekeraars wettelijk verplicht zijn hun klanten te activeren. Wanneer zij dit niet doen, kan de AFM een boete of dwangsom opleggen.

Telegraaf, gepubliceerd op 9 maart 2015

Massaclaim Vereniging Woekerpolis.nl zet beursgang ASR op scherp
Vereniging Woekerpolis.nl heeft een week voor de aangekondigde beursgang verzekeraar ASR gedagvaard voor haar rol in de woekerpolisaffaire. Voor de vereniging, die onlangs de grens van honderdduizend leden passeerde, is dit de vierde collectieve procedure die zij start. Door ASR werden de afgelopen decennia circa 1,1 miljoen woekerpolissen verkocht, waarvan de producten Waerdye en het ABC Spaarplan de belangrijkste zijn. ASR hield op de polissen kosten in die contractueel niet met de klant overeengekomen waren. In offertes stonden misleidende rekenvoorbeelden, waarbij eindkapitalen werden voorgespiegeld die nooit gehaald konden worden. De gemiddelde schade wordt geraamd op € 4500,- per polis.

Vereniging Woekerpolis.nl, gepubliceerd op 3 juni 2016

Procederen in woekerpoliszaken loont
Vandaag heeft het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) een uitspraak gepubliceerd in een woekerpoliszaak tegen Nationale-Nederlanden (nr. 2016-129). Hieruit blijkt dat Nationale-Nederlanden ten onrechte zogenaamde eerste kosten op de polis heeft ingehouden. Dit zijn de kosten waaruit onder andere de provisie van de tussenpersoon wordt betaald. Verder heeft het Kifid bepaald dat de compensatie voor het hefboom- en inteereffect opnieuw berekend moet worden waardoor deze waarschijnlijk veel hoger uitkomt. Voorzitter Ab Flipse van de Vereniging Woekerpolis.nl: “Met deze uitspraak wordt een belangrijk signaal afgegeven: procederen in woekerpoliszaken loont.” Vereniging Woekerpolis.nl die namens haar bijna 100.000 leden als enige partij in Nederland collectief procedeert tegen Nationale-Nederlanden, Aegon en Reaal verwacht in de loop van dit jaar uitspraken van de rechtbank te krijgen. Flipse: “Dan weten we echt waar we aan toe zijn, omdat de uitkomsten van deze collectieve procedures voor al onze leden gelden.”

Vereniging Woekerpolis.nl, gepubliceerd op 29 maart 2016

Kifid kent hogere compensatie toe
In een woekerpoliszaak moet Achmea de gedupeerde een schadevergoeding van circa € 20.000,- uitkeren in plaats van € 2.000,-. Achmea heeft naar oordeel van het Kifid vooraf onvoldoende informatie verstrekt over de verbonden kosten van de overlijdensrisicodekking.

Kifid, gepubliceerd op 29 januari 2016

Oproep sjoemelsoftware woekerpolissen
Vereniging Woekerpolis.nl roept bezitters van woekerpolis-sjoemelsoftware op om deze aan haar op te sturen. Het gaat om software waarmee in het verleden offertes voor woekerpolissen zijn gemaakt. De vereniging wil de software gebruiken in de collectieve procedures die zij voert. De verwachting is dat met de software kan worden aangetoond dat verzekeraars hun klanten verkeerd hebben voorgerekend. Eerder wist de vereniging al de hand te leggen op sjoemelsoftware van Reaal.

Vereniging Woekerpolis.nl, gepubliceerd op 27 januari 2016