Zelf je polis controleren loont!

Consument aan het woord

Mijn wantrouwen tegen verzekeraars is met de jaren gegroeid. Zoveel misstanden, zoveel fouten en zoveel onduidelijkheden. Hierdoor besloot ik mijn eigen beleggingsverzekering van Reaal te controleren. Om dit correct te doen, had ik meerdere gegevens nodig van de verzekeraar. Na vele vragen van mijn kant werden deze, beetje bij beetje, bij mij aangeleverd en kon ik aan de slag.

Schokkende fouten
Wat bleek? Reaal had in de berekening van de garantiewaarde een storting van een koopsom weggelaten. En dat was niet het enige. Er kwamen bij de jaarlijkse inhoudingen nog meer fouten aan het licht, allen in mijn nadeel.

Excuses en verdubbelde waarde
Na mijn bezwaar ontving ik excuses van Reaal voor “een aantal onjuistheden”. Door correcties steeg de waarde van mijn polis enorm! Namelijk van € 11.341, 48 naar € 22.693,10.

Ten onrechte extra provisie bij verlenging
Ook bood Reaal een offerte aan voor verlenging waarbij 0,742% extra voor provisie in rekening gebracht werd. Dit terwijl de oorspronkelijke voorwaarden van Alico SA (verzekeraar overgenomen door Reaal) de mogelijkheid boden tot verlenging zonder extra kosten. Na mijn bezwaar gaf Reaal aan dat zij de extra provisiekosten niet in rekening bracht.

Conclusie: zelf controleren loont! Vraag gespecificeerde berekeningen op en controleer uw beleggingsverzekering.