Actievoeren werkt!

Het is alweer een jaar geleden, dat wij in Zeist een groot Woekerpolis Event organiseerden. Op 12 november 2018 kregen bezoekers van het event advies over hoe ze van hun woekerpolis af konden komen en wat ze het beste konden doen om compensatie af te dwingen bij verzekeraars. Een geslaagde dag! Na afloop reisde ik met honderden gedupeerden af naar het hoofdkantoor van Achmea. Tijdens een roerige demonstratie overhandigde ik, samen met de toenmalige directeur van de Consumentenbond, een sommatiebrief aan de directie van Achmea. Nu een jaar later kijk ik terug op deze actie. Heeft het gewerkt?

Volmondig zeg ik: ja! Ik zie elke dag dat er bij ons in Amsterdam met man en macht gewerkt wordt om compensatie te krijgen voor alle woekerpolissen in Nederland. Dat zijn er maar liefst 7 miljoen. Bijna elk huishouden heeft er dus een. Voor al deze mensen zitten wij achter de verzekeraars aan. Zo ook Achmea. Omdat deze grote verzekeraar niet met ons in gesprek wilde om tot een compensatieregeling te komen, hebben wij Achmea begin dit jaar voor de rechter gedaagd. Begin volgend jaar komen we hen eindelijk in de rechtszaal tegen!

Waarom het zo lang duurt? De rechtsgang is traag, maar tegelijkertijd wel onze belangrijkste troef. Of het sneller kan, is aan de politiek. Omdat je Den Haag al jaren niet meer hoort over woekerpolissen, heb ik op 6 november jl. een gesprek gehad met onder andere Henk Krol van 50PLUS. Met hem en zijn team heb ik opnieuw de urgentie van het woekerpolisdossier besproken. Hij heeft naar aanleiding hiervan, en de recente uitzending van Radar over woekerpolissen, direct actie ondernomen. De volgende dag heeft 50PLUS Kamervragen gesteld aan de minister van Financiën. Omdat er de laatste tijd veel te doen is over het aflossen van je hypotheek en het regelen van je pensioen, is er nu extra druk op de politiek nodig om hun verantwoording te nemen. Miljoenen mensen hebben in het verleden een polis afgesloten, niet wetende dat het een woekerpolis was. Politiek Den Haag mag en kan deze mensen niet in de kou laten staan!

Ik roep ook andere politieke partijen op in actie te komen. Of zijn politici alleen gevoelig voor stakingen? Misschien wil, buiten 50PLUS om, geen enkele politieke partij zijn vingers branden aan het woekerpolisdossier. Wat als er iemand opstaat en hier een punt van maakt? Moet jij eens opletten wat er dan gebeurt! Maar goed, dat hebben wij niet alleen in de hand. Behalve dan het rode potloodje wat we eens in de vier jaar mogen vasthouden.

Wat we wel in eigen hand hebben, is onze aanpak. Tegen alle grote verzekeraars lopen collectieve procedures. Met een ervan, Allianz, hebben we een tegemoetkomingsregeling getroffen. En we blijven kijken naar andere verzekeraars die we kunnen aanpakken. Zo zijn we bezig met De Goudse, die door foute berekeningen in de offertes mensen hebben misleid. Dat is schandalig, dit kan toch niet!

Moeten wij ons stil houden? Nee, dat hebben we nooit gedaan. En zeker in een tijd van groeiende onvrede onder de bevolking, zullen we als vereniging voor extra veel lawaai zorgen. Zo ook bij een nieuwe actie die we steunen: “Kom op voor uw pensioen”. Een petitie die op 20 november wordt overhandigd aan minister-president Rutte. Waarom? Omdat het kabinet dreigt te korten op onze pensioenen. Als we niet in actie komen, gebeurt dat dus gewoon. Daarom lieve mensen, kom in actie! Want het werkt! Teken de petitie op kominactievooruwpensioen.nl.

Verzekeraars kunnen niet meer om ons heen. En ook al duurt het soms lang voordat we de resultaten zien van onze acties, wij hebben een langere adem. We gaan net zo lang door met onze acties tot we compensatie hebben bereikt voor al onze leden! Ben je nog geen lid? Laat me ook voor jou actievoeren en sluit je bij ons aan!

Gepubliceerd op 11 november 2019

Ab Flipse
voorzitter Vereniging Woekerpolis.nl